Reportáž z našeho grilovacího odpoledne

Minulý týden jsme Vás zvali na grilovací odpoledne, které jsme uspořádali v prostorách našeho show-roomu v Brně na Vídeňské. Ve čtvrtek 4.6. v 16 hodin přijeli první hosté a my na ně už byli připraveni!



Cílem setkání bylo předvést grily, které nabízíme, v praxi. Ukázat, jak jednoduše se obsluhují a jakého kulinářského výsledku s nimi můžete dosáhnout. Toto odpoledne bylo věnováno převážně Big Green Egg. Pokud ale přišli zákazníci se zájmem o plynové grily Napoleon, i na ně jsme si udělali čas, popovídali jsme si o nich a vysvětlili si v čem spočívá jejich výhoda.


Když říkám, že jsme na hosty byli připraveni, mám tím na mysli, že už před polednem jsme začali péct krkovičku a vepřový bok. Chtěli jsme ukázat, jaké maso lze z pece Big Green Egg vytáhnout po šesti sedmi hodinách pečení. Jde o pomalé pečení, kdy se maso peče při nízké teplotě mnoho hodin. Takové maso je křehké, jen se rozpadá.


Ale abychom zákazníkům předvedli samotné rozpálení Big Green Egg, jeho obsluhu a zejména pak, jak snadno a přesně v něm jde regulovat teplota, měli jsme v záloze ještě dva pokrmy, které jsme připravovali spolu se zákazníky.

Jedním z nich byly, jak jinak, steaky z vyzrálé hověziny. K nim jsme připravili houbovou omáčku a podávali s kouskem křupavého chleba. Ten bohužel nebyl náš, jen kupovaný... Ale nemůžeme vše stihnout hned první grilování, že? Chleba zkusíme příště ;-)

A druhým chodem byl uzený losos - postup, jakým jsme ho připravili, jsme převzali přímo od dovozce Big Green Egg a najdete ho zde https://www.youtube.com/watch?v=GcCHRmJhHmc.


Zatímco u steaků potřebujete velmi vysokou teplotu, někde v rozmezí 250-280°C a jen asi 6 minut, lososa jsme udili při 90°C asi 20 minut. V obou případech jsme krásně najeli na požadovanou teplotu grilu a tu také udrželi po celou dobu přípravy.

Steaky jsme podávali medium rare - 3 minuty z jedné strany, 3 minuty z druhé a hotovo. Pak necháte steak cca 5 minut odpočinout v alobalu a malý zázrak je na světě.


Houbovou omáčku jsme připravovali ze sušených hub, smetany a trochou tmavé sójové omáčky. Vůbec jsme ji nesolili, o tu správnou chuť se postará právě sójová omáčka.

I omáčky lze připravovat v EGG - my jsme k tomu však využili plynový grill Napoleon, který jinak toto odpoledne trochu zahálel.


Máme obrovskou radost, že se všechna jídla moc povedla. Ale když něco připravujete v Big Green Egg a ještě máte výborné maso - my ho odebíráme z jatek Borotice - úspěch je téměř jistý :-)


Celou akci jsme završili vytažením dlouze pečeného masa s výbornou zeleninovou omáčkou.....


Všem moc chutnalo a žádali nás o know-how :-) A protože chceme, abyste si podobnou dobrotu mohli doma připravit i vy, zde je recept:


Dlouze pečené maso


Vepřová krkovice / vepřový bok (oboje nebo jen jedno z toho) - pamatujte, že čím větší kusy, tím delší doba pečení. Naše kusy masa měly 1,3 kg a pekli jsme je 6 hodin. Co jsme ale zaznamenali jako poučení pro nás - není dobré plochu grilu nacpat k prasknutí.... pekli jsme 4 kusy masa, každé po 1.3 kg a měli jsme trochu problém s manipulací. Je totiž dobré držet pečené maso pouze v prostoru nad convEEGtorem. Kolem dokola při okraji grilu conEEGtor již není - je tam mezera kudy proudí horký vzduch - a pokud vám maso přesahuje až do tohoto prostoru, může se připalovat. A ikdyž maso udržíte jen v protoru nad convEEGtorem, maso se po okrajích, kudy proudí horký vzduch, peče rychleji, proto je třeba maso jednou za hodinu přeskládat. Při té příležitosti také zamícháte omáčku, která se peče na convEEGtoru pod masem a dolijete ji vodou (nebo černým pivem), aby se vám nepřipékala.


Marináda - 24 hodin předem nebo alespoň přes noc maso namarinujete a dáte do lednice.

Postup: maso dobře osolte a opepřete a posypejte směsí koření. Smíchejte po sáčku:

  • sušená cibule

  • sušený česnek

  • provensálské koření

  • červená paprika

  • sušený zázvor

  • pokud máte rádi přidejte i chilli

Pokud vám směs zbyde, dejte si ji do skleničky a použijete ji zase příště ;-)


V nádobě, do které se vám vejdou kusy masa, smíchejte

  • rajský protlak (na naše množství padla celá láhev passaty o objemu 720ml, použili jsme produkt Giana Rajčata loupaná pasírovaná)

  • jablečný ocet - asi 1 dcl

  • cukr (použili jsme třtinový)

  • olivový olej

Marináda by měla být lehce nakyslá, ocet se vypeče a zůstane jen příjemná chuť.

V této marinádě kusy masa pěkně oválejte a poskládejte tak, aby maso v ní bylo pěkně ponořené. A šup s tím do lednice!


Omáčka pod maso - současně s masem si rovnou uvařte i omáčku k masu!


Na olivovém oleji orestujte:

  • šalotka 2 ks - stačí nakrájet na měsíčky

  • česnek 6 ks - nakrájet na plátky

  • pórek 2 ks - nakrájet na kolečka

Do tohoto základu přidejte:

  • 2 plechovky loupaných rajčat

  • 1 skleničku sterilované krájené červené papriky (i s lákem)

  • sůl, pepř, červenou papriku

  • čerstvý tymián a oregáno

  • a malinko cukru

Celou směs zalijte trochou černého piva. Až budete omáčku péct pod masem, tak ji nezapomínejte po hodině míchat a dolévat střídavě vodou a černým pivem.


Pečení. Maso si vyndejte z lednice zhruba hodinu předem. EGG rozpatle min. na 250°C a maso zprudka opečte na litinovém roštu, aby se zatáhlo. Stáhnětě teplotu v EGG - přivřete spodní přívod vzduchu.

(TIP - než teplota klesne, využijte toho a na pávni si orestujte zeleninu do omáčky. Pokud jste si tedy nepřipravili den předem, když jste marinovali maso. Také možnost.)

Jakmile máte maso zatažené, dejte ho bokem, vyndejte litivový rošt, vložte convEEGtor, na něj postavte pekáček s omáčkou a vložte nerezový rošt. (TIP - mezi pekáček s omáčkou a convEEGtor vložte 2 tyčinky smotané z alobalu. Aby pekáček nestál přímo na convEEGtoru. Předejdete tak připalování).

Jakmile budete mít vhodnou teplotu, vyskládejte na rošt zatažené maso. Pečte při teplotě 100-150°C. Čím nižší teplota a delší čas, tím je maso lepší. My pekli asi 6 hodin na 120°C.



Přejeme Vám dobrou chuť!



0 zobrazení

Kontaktujte nás

info@grill4you.cz  |  Tel: +420 774 486 667

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon