Roztopit EGG je tak snadné!

A uhasit jej ještě snadnější..... Připravili jsme pro Vás přehled základních kroků k rychlému roztopení EGG i jeho regulaci.


Nejprve si sestavme seznam, co budete k topení v EGG potřebovat:

- dřevěné uhlí -> v EGG nelze topit ničím jiným, nelze v něm topit dřevem, briketami či uhlím

- podpalovače a dlouhé zápalky nebo zapalovač

- alternativou podpalovačů a zápalek může být tzv. rozpalovač. Dřevěné uhlí pomocí rozpalovače zapálíte a rozžhavíte během chviličky. Takovýto, luxusní a velmi výkonný rozpalovač, od nás dostane každý, kdo si koupí některý z modelů EGG, jako DÁREK.

- pohrabáč a lopatku -> příslušenství k EGG je ergonomicky přizpůsobené k práci s EGG. Pohrabáč je dostatečně subtilní a dlouhý, aby se s ním dobře manipulovalo přes větrací dvířka v celém prostoru keramické základny EGG. Taktéž lopatka pěkně doléhá k větracím dvířkům a tudíž nehrozí poškrábábí keramiky.


Samostatnou kapitolou je dřevěné uhlí. Jeho kvalita přímo ovlivňuje úspěch grilování a jeho složení chuť Vašich jídel. Pro většinu šéfkuchařůje dřevěné uhlí jednou z tajných přísad, které přispívají nepřekonatelné chuti jejich jídel.

Z vlastní zkušenosti musíme doporučit používat Big Green Egg uhlí. Můžete použít keramický hrnec nebo kleště od jiné značky, ale u uhlí to nedělejte.

Jde o uhlí bez chemických přísad, aroma a dochucovadel. Rychle se zahřeje na vysokou teplotu, kterou pak dlouho udrží. Na rozdíl od jiných druhů dřevěného uhlí hoří velké kusy uhlí pomalu a nabízí jemnou vůni dýmu. Uhlí navíc dohořívá s minimálním zůstatkem popela. Na jedno naplnění můžete EGG používat při konstantní teplotě 8-10 hodin.

Máme za sebou zkoušení uhlí od jiných značek - od levných z benzinek až po značkové ze specializovaných obchodů. A věřte, že uhlí od Big Green Egg se skutečně žádné nevyrovná. Žádné mrzutosti s nekvalitním uhlím, jen perfektní výsledek!


A jdeme ho zapálit. Do keramického ohniště (to je ten spodní keramický díl) vložte ohnišťový rošt a naplňte ho až po okraj uhlím. Uhlí, které Vám neshoří v průběhu grilování, použijete příště. Nebudete jej nijak vyjímat z ohniště, jen pohrabáčem zamícháte uhlím tak, aby shořelé uhlí ve formě popela propadalo dolů pod ohniště. Pak jen doplníte ohniště novým uhlím.

Na keramické ohniště nasaďte keramický prstenec. Na ten už můžete klást rošty dle potřeby.

Nezapomeňte před každým grilováním odstranit starý popel z keramické základny, z popelníku. Umožníte tak správné proudění vzduchu, bude se Vám lépe udržovat konstantní teplota v EGG a celkově regulace teploty v EGG bude snažší.


Otevřete dolní větrací dvířka a zapalte uhlí. Ať už podpalovači anebo výkoným rozpalovačem. Nechejte EGG 10-15 minut otevřené. Díky proudícímu vzduchu se uhlí krásně rozhoří. Poté umístěte do EGG potřebné rošty a EGG zavřete. Teplota začne rychle stoupat. Nyní máte EGG rozehřáte. Od teď už můžete regulovat jeho teoplou dle Vašich potřeb, s ohledem na druh vaření.


Teplotu regulujete pomocí spodní větracích dvířek a horního regulačního poklopu. Pomocí větracích dvířek můžete zhruba určit teplotní rozsah v EGG, zejména pak horní hranici (maximální teplotu). Liginový regulační poklop následně pomáhá doladit teplotu téměř na stupeň přesně.

Zde najdete orientační přehled, jak otvory nastavit pro jakou teplotu:

Potřebujete teplotu mezi 60°C – 150°C? Spodní větrací dvířka mírně pootevřete a horní regulační poklop otevřete na 1/4.

Potřebujete teplotu mezi 150°C – 220°C? Spodní větrací dvířka mírně pootevřete a horní regulační poklop otevřete tak na ¾.

Potřebujete teplotu mezi 200°C – 230°C? Spodní větrací dvířka pootevřete na ¼ a horní regulační poklop otevřete úplně.

Potřebujete teplotu mezi 280°C – 350°C? Spodní větrací dvířka otevřete úplně a horní regulační poklop otevřete na půlku.


POZOR! Je důležité otevírat víko opatrně ve dvou fázích, zejména při velmi vysokých teplotách. Nejprve víko pootevřete asi na 5 cm, aby se studený vzduch mohl dostat do EGG a horký naopak ven. Teprve potom byste měli víko otevřít úplně. Tím se zabrání riziku opětovného vznícení.

Uhašení EGG. Pro správné uhašení Vašeho EGG je potřeba zavřít všechny přívody vzduchu k ohništi. Díky tomu pak uhlí přestane hořet a vychladne.

- zavřete dolní větrací dvířka

- zavřete horní regulační poklop

- počkejte přibližně 20 minut dokud uhlí úplně nevychladne. Po tuto dobu neotevírejte víko EGG, protože náhlý přívod vzduchu by mohl

způsobit opětovné vznícení a vyšlehnutí plamene.



Přejeme Vám hodně úspěchů!



0 zobrazení

Kontaktujte nás

info@grill4you.cz  |  Tel: +420 774 486 667

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon